Задържаха кмета на община Павел баня и местен бизнесмен
Задържаха кмета на община Павел баня и местен бизнесмен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В ареста в Стара Загора е задържан от вчера кмета на община Павел баня Станимир Радевски и местният бизнесмен Теньо Паунов. Паунов е съпруг на заместник-кметицата на община Павел баня Милена Паунова.

Задържането на двамата е станало след акция на БОП-Стара Загора. По официална информация от ОДМВР-Стара Загора кметът на Павел баня е задържан заради това, че в периода от 2 февруари 2004 г. до 10 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице е превишил правата си е прехвърлил пет УПИ на Паунов, заедно с прилежащите към тях сгради и съоръжения, представляващи плажен и увеселителен комплекс в Павел Баня. С тези действия общината Павел баня е била ощетена със сумата от 803 800 лв.

По случая се води досъдебно производство.

60-годишният Радевски е трети мандат кмет на община Павел баня. Кандидатурата му бе издигната последния път от партия Социалдемократи и земеделците на Мозер. Заради сигнали за купуване на гласове, резултатите от местните избори през 2011 г. в Павел баня стигнаха до съд.

За първи път Станимир Радевски влиза в общината като кмет през 2003-а и оттогава е несменяем. В мандатите му община Павел баня усвои мащабни средства по редица европроекти, в областта на земеделието,туризма и социалните дейности.

Досега Станимир Радевски не е бил задържан, за разлика от 50-годишният Теньо Паунов, който назад в годините има срещи с органите на реда. През 2003 г., в стопанисвания тогава от Паунов Спортно-развлекателен плажен комплекс в Павел баня са открити наркотици и боеприпаси. Три години по-късно Старозагорският съд издава условна присъда от две години лишаване от свобода на Паунов за наркотициите, но го оневинява за откритите в комплекса боеприпаси. Самият Паунов също не се признава за виновен.

Преди кариерата си в местната власт, кметът на Павел баня Станимир Радевски е бил треньор на националния отбор по колоездене, зам.-шеф на областното звено на Изпълнителна агенция автомобилна администрация. Завършил е Спортната академия и Висшия институт за подготовка на офицери.