Задържаха фалшификатори на кредитни карти
Задържаха фалшификатори на кредитни карти / снимка: DarikNews
Задържаха фалшификатори на кредитни карти
23548
Задържаха фалшификатори на кредитни карти
  • Задържаха фалшификатори на кредитни карти

Пловдивската полиция разби престъпна група, занимаваща се с фалшифициране на кредитни карти и източване на финансови средства. Групата изработвала специални сканиращи устройства за банкомати, съобщи директорът на ОД на МВР-Пловдив главен инспектор Тодор Чонов

Задържани са осем български граждани - петима  в България и трима в Полша. Акцията е извършена от сектор БОП към пловдивската полиция, съвместно с ГДБОП, под наблюдение на Върховната касационна прокуратурата и в координация с Европол. Претърсени са над 10 адреса на територията на Пловдив, Хасково, Пазарджик, Бургас, Австрия и Полша. Разкрити са и две бази на територията на Пловдив за изготвяне на устройствата и картите. Операцията е извършена на 16-ти ноември, а лицата са били наблюдава ни близо три месеца.

Срещу петимата задържани в България са повдигнати обвинения, заяви окръжният прокурор Иван Даскалов. „Към настоящия момент всички са с 72-часово задържане. Предстои анализиране на доказателствата, с които разполагаме срещу всяко едно от лицата и оформяне на нашето становище за внасяне в Окръжния съд на искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража", обясни той.

Тарторът на групата е на 37-години от Пловдив. За това престъпление закона предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода, а за останалите, които са обвинени в съучастничество от 3 до 10 години, каза Даскалов. Иззети са множество доказателства, сред които заготовки, уста (устройство, което се монтира в банкомата), микрокамера за фиксиране на пин-кода, микрофон за улавяне на дължината на звуковете от пин-кода матрици и други. Общата сума, източена от устройствата, предстои да бъде документирана, предстоят и множество експертизи. Пари от България не са теглени, заяви още Иван Даскалов.

Какво още разказа Даскалов чуйте в прикачения аудиофайл

Други новини от Пловдив