/ iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие в престъпен сговор за трафик на хора във Франция и Швеция с цел набиране, транспортиране и склоняване към просия.

Задържаха бургазлия, осъден в Румъния за трафик на хора

Двамата са задържани на 9 октомври 2019 г. във Видин при съвместни действия по разследването на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на служители на Териториалната служба „БОП“ - Видин и Областната дирекция на МВР - Видин.

Правна помощ и специализирани приюти за жертвите на трафик на хора

При извършените претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са намерени и иззети 700 евро, 2000 шведски крони, бележки от преводи на различни суми, касови бележки на френски и шведски език, талони на автомобили, договори и пълномощни, тетрадки със записки на имена и суми в евро и други документи, доказващи престъпната дейност.

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция

Според събраните до момента данни, трафикантите набирали кандидати с обещания за работа на Запад сред малоимотни и малограмотни хора. Транспортирали ги във Франция и Швеция, осигурявали им мизерни квартири и храна, склонявали ги да просят и прибирали по-голямата част от „приходите“.

Разследване в Гърция за трафик на хора, заподозрени са българи

Установени и разпитани като свидетели са множество жертви на трафика, експлоатирани от двамата видинчани.
С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на всеки от тях е наложено задържане до 72 часа. На 11 октомври 2019 г. в Специализирания наказателен съд ще бъдат весени и искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.