Зачитат като осигурителен стаж грижите за внуци с увреждания
Зачитат като осигурителен стаж грижите за внуци с увреждания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зачитат като осигурителен стаж грижите за внуци с увреждания
81016
Зачитат като осигурителен стаж грижите за внуци с увреждания
  • Зачитат като осигурителен стаж грижите за внуци с увреждания

Времето, в което баби и дядовци поемат грижата за внуче с трайни увреждания, ще се зачита за осигурителен стаж, при условие че съответният човек не е пенсионер и не се осигурява. Това допълнение в Кодекса за социално осигуряване приеха с консенсус депутатите от социалната комисия в парламента. Народните представители одобриха и пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Ивайло Калфин, с която се въвежда и право на избор къде да отива вноската за втора пенсия - в частен фонд или в НОИ. Още за приетите предложения слушаме от Елена Бейкова, която проследи заседанието на комисията.

Според досега действащия кодекс грижите за човек с намалена работоспособност над 90 процента се зачитаха за стаж, само ако грижещият се е родител или съпруг на болния. Сега се дава право на безработни дядо или баба да поемат тази грижа, а родителят на детето да се върне на работа. Държавата ще поема изплащането на дължимите осигуровки върху минималната заплата при пенсионирането на съответния човек.

Колкото до пенсионната реформа - депутатите одобриха предложението на финансовия министър Владислав Горанов за въвеждане на право на избор къде да отива вноската за втора пенсия, като това може да става многократно през период от една година, но окончателният избор трябва да бъде направен не по-късно от 5 години преди пенсиониране. Комисията не прие идеята на Реформаторския блок правото на избор да се ограничи само до хората, родени между 1960 и 1969 година, и отхвърли другото предложение - окончателният избор да се прави до 1 година преди пенсиониране.

Възрастта и стажът за пенсия ще нарастват по формулата, предложена от вицепремиера Ивайло Калфин - за жените стъпката ще е 2 месеца на година, а от 2030-та година - 3 месеца на година. При мъжете през следващите 2 години стъпката ще бъде 2 месеца, а след това ще намалее до 1 месец. През 2037 година двата пола ще се пенсионират на една и съща възраст от 65 години. Депутатите обсъдиха и отхвърлиха предложенията на две от парламентарните групи.

Вариантът на Патриотичния фронт предвиждаше намаляване на възрастта и стажа за пенсиониране до стойностите им отпреди 2012 година - възрастта за жените и мъжете да стане 60 и 63 години. От БСП предложиха замразяване на сегашните условия за пенсиониране и въвеждане на принципа жените да се пенсионират с 3 години по-рано от мъжете, заради по-ниското заплащане и по-трудното намиране на работа.