Забраната за пушене във влака ще гарантира безопасността на пътниците
Забраната за пушене във влака ще гарантира безопасността на пътниците / снимка: Sofia Photo Agency

Забраната за пушене във влаковете ще доведе до по-голяма безопасност и хигиена в системата на БДЖ. Това заяви транспортният министър Петър Мутафчиев, по време на пътуването с влак до Червен бряг, организирано от Дарик радио, 24 часа и Би Ти Ви. Посещението до мястото на трагедията с опожарения влак от 28 февруари се включиха депутати и новото ръководство на БДЖ.

Забраната за тютюнопушене във всички категории влакове е в сила от 10 март и неспазването й се наказва с глоба от 20 лева. Според министър Мутафчиев новото правило ще бъде въведено много трудно сред хората, но въпреки това, персоналът ще следи много строго за изпълнението му. По думите му въпрос на време е то да влезе в цяла Европа. Мутафчиев беше категоричен, че няма да забрани носенето на алкохол във влаковете.

Новият шеф на БДЖ Христо Монов заяви за Дарик, че условията в железниците се подобряват и повечето вагони ще бъдат подменени. Все още не е в сила задължителната проверка на багажа и пътниците могат да пренасят вещите си без ограничение.

В организираното пътуване до Червен бряг се включиха председателят на временната анкетна комисия в парламента Камен Костадинов, депутати и директори в БДЖ. В Червен бряг е планирана дискусия за проблемите и развитието на българските железници, в която ще участва и транспортният министър Мутафчиев.