За всички болници съществува определена опасност от фалит
За всички болници съществува определена опасност от фалит / снимка: БГНЕС, архив

За всички болници има определена опасност от фалит, заяви в Ловеч депутатът от БСП Димитър Горов. Предстои задълженията на болницата в града да се увеличат значително, уточни още той при обиколката си.

По думите му законодателството, което функционирало досега по отношение на договорите между поръчителя и изпълнителя в здравната система, позволявало да се правят разсрочвания на задълженията за дълъг период от време. Затова дължими суми не са били отчитани като задължения на болницата, а за текущо действие на договорите между двете страни.

С новото законодателство договорите не могат да се разсрочват за повече от един месец. При специфични обстоятелства е възможно до два месеца, но дори тогава болницата започва да натрупва разходи, каза още Горов.

Той допълни, че кредиторите са в пълното си право да поискат от съда да постанови плащането към тях. Според него този проблем ще засегне и други болници в страната. Той предвижда среща с министъра на здравеопазването, на която да се обсъди изхода от подобна ситуация. Държавата притежава мажоритарни дялове от болницата, допълва БТА.

Народният представител заяви още, че първите мерки, които правителството е предприело, показват в каква посока ще работи. Като приоритети открои социалната сфера, енергетиката и изплащането на задълженията към бизнеса.

По думите на Горов характерът на протестите се е променил от началото до сега. „Ако в началото можем да говорим за спонтанен характер, то те еволюираха в посока политическо противопоставяне”, каза още червеният депутат.