За разрешаване на майчинството назаем се обявиха фондация „Искам бебе и „Атака
За разрешаване на майчинството назаем се обявиха фондация „Искам бебе и „Атака / www.sxc.hu
За разрешаване на майчинството назаем се обявиха фондация „Искам бебе" и „Атака"
26811
За разрешаване на майчинството назаем се обявиха фондация „Искам бебе" и „Атака"
  • За разрешаване на майчинството назаем се обявиха фондация „Искам бебе" и „Атака"

Да се разреши майчинството назаем у нас, такива законодателни промени подготвят фондация „Искам бебе" и депутатът от „Атака" Калина Крумова. В момента т. нар. сурогатство е извън закона - то е нито разрешено, нито категорично забранено. Това е за сметка на черния пазар, на който износването на бебе срещу заплащане достига 20 000 лева. Според медици, когато се регламентира, процедурата ще струва 5000 лева.

Д-р Иван Кузовски от Варна вече повече от две години настоява за разрешаване на майчинство по заместване. И сега предлага тази услуга: „Освен това на различни форуми у нас поставям въпросът да се разреши сурогатство, защото има такива индикации, че действително са съвсем основателни - например, пациентки, при които е отстранена матката или конгинетална липса на матка, тежки заболявания, несъвместими с бременност на социалната майка осиновителка, повече от два спонтанни аборта в напреднала бременност".

В момента се злоупотребява с нещастието на двойките, разказва Радина Велева от „Искам бебе": „Питате ли ги тези жени, които не знаят колко пари и на кого трябва да дадат и се срещат непрекъснато по форумите с неизвестни жени, които предлагат да износят дете. Това ли е по-правилно?"

До два месеца законодателните изменения да бъдат внесени за обсъждане в парламента - такъв ангажимент пое депутатът от „Атака" Калина Крумова. Вярва, че ще бъде подкрепена и от ГЕРБ: „Идеята ни да има сурогатно майчинство, което ще бъде с друг термин в България, е само и единствено за двойките, които нямат никакъв друг начин да имат дете. Един банален пример, който винаги давам, е САЩ, където Сара Джесика Паркър има по този начин близначета. Аз не искам да се въвежда сурогатното майчинство у нас, за да може дамите да не си развалят бюста и фигурата или да не се натоварват. Напротив, няма толкова хубаво нещо като майчинството".

Ако промените станат факт, ще се помага на поне 20 двойки годишно.