Юристи сезират прокуратурата заради изказване на Орешарски
Юристи сезират прокуратурата заради изказване на Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В прокуратурата е внесено искане до главния прокурор да се сезира във връзка с изказването на премиера Пламен Орешарски за уволнение на държавни служители, участващи в антиправителствени протести. Искането до прокурора е изискано от адвокат Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права".

Според него изказването на премиера накърнява гражданските права на хората за мирно изразяване на политическо мнение.

От друга страна, събирането на „оперативни данни" за политическите възгледи на гражданите и то без легитимна цел е злоупотреба с власт, допълва още Екимджиев.

През уикенда от думите на бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова стана ясно, че ще сезира главния прокурор заради изказването на премиера Пламен Орешарски, че ще уволнява държавни служители, които участват в антиправителствените протести.

На 15 ноември след среща с гражданските организации премиерът Пламен Орешарски заяви, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Орешарски допълни, че има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на Министерския съвет".

„По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури", добави премиерът тогава.

„Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи", каза още Орешарски.

Други новини от Пловдив