Възстановяват лятната естрада в Борисовата градина
Възстановяват лятната естрада в Борисовата градина / netinfo

Заместник-кметът Йорданка Фандъкова ще представи в 10.30 ч . проект за възстановяване на лятната естрада в Борисовата градина. Събитието ще се състои в градината пред естрадата.

Ремонтът на лятната естрада започна по инициатива на сп. ”Наш дом” , със средства на „Болкан Медиа Груп” и с безвъзмездния труд на Главболгарстрой”. Архитектурният проект е възстановен от архитект Янко Петров, „Градоустройство – Главпроект” ООД по трите единствени останали снимки на естрадата , предоставени от ОП ”Стара София” и кадри от филмите „Любимец 13” и „Всичко е любов”. Общата застроена площ на естрадата ще бъде 188 кв.м , застроената площ на сцената - 57 кв.м., а цялата покрита площ - 87 кв. м.

Естрадата ще е с метална конструкция с тегло над 6 тона, обшита с дъски ,както в оригинала. Обшивката ще е обработена с лазурен лак и противопожарен лак с най-висока защита, за да не се повтори инцидентът от преди години. Бордът на сцената ще бъде облицован с каменни плочи . Ще се запазят двете стълбища отстрани на сцената, като едното ще бъде преобразувано в рампа за хора с увреждания. Запазва се и видът на оригиналните осветителни тела, тип луни.

Очаква се ремонтът да приключи в средата на септември. На новата естрада ще се провеждат концерти на Софийския духов оркестър и културна програма.