Според Костадин Костадинов парламентът е „мъртвороден“
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му обмисля дали да покани като свои гости посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-ото Народно събрание. Той коментира темата пред журналисти пред сградата на парламента.

След срещата на партиите: Без реч на Зеленски на откриването на парламента

Вчера мнозинството от политическите сили в парламента подкрепиха предложението на „Демократична България“ посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат канени на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

Янев: Кабинетът „Петков” можеше да покани Митрофанова да си ходи в родната държава

Впоследствие от администрацията потвърдиха за БТА, че двамата дипломати няма да бъдат поканени.

Решението за покана към Митрофанова и Лешуков ще бъде „в зависимост от това до каква степен ще напреднат провокациите на „Демократична България“, „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС и т.н.“, обясни Костадинов.

По думите му „Възраждане“ няма да подкрепи предложението за изслушване на Володимир Зеленски, което ще се обсъди на първия председателски съвет на парламентарните групи в парламента. Той добави, че темите за посланиците на Русия и Беларус, както и за изслушване на Зеленски, са обидни за българските граждани.

Във връзка с поканата на БСП за среща на парламентарно представените партии, за да се търси решение за спешни мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината, Костадинов заяви, че от „Възраждане“ няма да участват. Според него тези теми трябва да се обсъдят, когато започне работа парламентът. Той уточни, че основната тема, която трябва да се обсъди в Народното събрание, е тази за бюджета.

Новите избори са най-закономерният изход от тази политическа криза, която започна веднага след изборите, коментира още Костадин Костадинов и определи парламентът като „мъртвороден“.
БТА