Възможно е контролирано изпускане на язовир „Искър”
Възможно е контролирано изпускане на язовир „Искър” / netinfo

Във връзка с постъпили в Столична община сигнали от НЕК-Предприятие „Язовири и каскади” ЕАД, МОСВ и областния управител за възможността от достигане на максимален обем на яз. „Искър” и възникване на необходимост от контролируемо изпускане на част от водосбора на каскада „Искър”, общината е предприела всички необходими мерки за изпълняване на задълженията си в подобна ситуация, съобщиха от пресцентъра на общината.

По нареждане на кмета на София Бойко Борисов администрацията вече е предприела действия по оповестяване на районните администрации по поречието на река Искър – Панчарево, Младост, Искър, Кремиковци и Нови Искър - за възможното изпускане на язовира. Особено внимание е обърнато на кметовете на Пасарел и Кокаляне.

Започнало е информиране на населението по поречието на р. Искър за спазване на мерките за безопасност в подобни случаи. Сформирани са дежурни групи, които ще наблюдават нивото на реката и яз. „Искър”.

Създадени са и групи между представители на Столична община и Столичната дирекция на полицията, които ще извършат оглед по поречието на реката и няма да допускат в близост хора, особено в участъка от язовир „Искър” до бент „Панчарево”.