/ Община Казанлък
За тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България от 20:00 на 2 март до 18:00 часа на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5 - Е-85 Габрово - връх Шипка - Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Програма за честванията на 3 март на Шипка

Както всяка година транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно. За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково - Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (пресичането на път I-5 с път I-6). Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

Тържествата на Шипка ще се проведат в подножието на паметника (СНИМКИ)

За гостите на тържествата движението на 3 март ще се организира както следва:


От 6:00 до 14:00 часа се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от град Габрово и град Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на полицията в Габрово и Стара Загора

От 14:00 до 18:00 часа автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък

Алтернативен маршрут за връзка между Северна и Южна България е Троянският проход, през който е разрешено преминаването на превозни средства до 12 тона.