среща Казанлък
среща Казанлък / община Казанлък
Галина Стоянова: За нас е чест да бъдем домакини на честванията

Тържествата по повод 142 години от Освобождението на България на Паметника на Свободата на Шипка  ще се проведат на първата площадка, в подножието на паметника, както преди две години. От там ще започне официалният подход към входа на Паметника на Свободата, от северната страна на монумента. По традиция, след поднасяне на венци и цветя, присъстващите ще се покланят в криптата на Паметника на Свободата. За това се договориха участниците в среща при кмета на Казанлък Галина Стоянова, ангажирани с честванията.

паметник Шипка
Шериф Аликехая


Церемонията на самия връх ще започне в 11:00 часа. Старозагорският владика Киприан ще отслужи заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея. В празничния ден Негово Високопреосвещенство ще отслужи първо благодарствен молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където са положени костите на загиналите руски войни и български опълченци.

среща Казанлък
община Казанлък


Галина Стоянова запозна участниците с готовността на Община Казанлък по организацията на отделните етапи от провеждането на събитията. Честването на Освобождението в Казанлък ще започне на 2-ри март на централния площад „Севтополис“ с официална церемония по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ.

паметник Шипка
Величка Николова


За първи път ще се проведе факелно шествие под мотото „Българийо, за тебе те умряха“ до Войнишки паметник в парк „Розариум“, където ще бъде открит възстановеният монумент на загиналите във войните и ще се проведе тържествена заря – проверка.

паметник Шипка
Величка Николова


Кметът Стоянова увери, че “каквито и да са метеорологичните условия, заедно с военните и полицията, задълженията за честванията ще бъдат изпълнени, защото Трети март е най-важната дата за България и за нас е чест да я отбележим и да бъдем домакини”.
 

паметник Шипка
Величка Николова