С „Един ден на Шипка” се дава старт на Националното честване под патронажа на Президента
С „Един ден на Шипка” се дава старт на Националното честване под патронажа на Президента / DarikNews.bg, архив

„Един ден на Шипка” е първата проява, която дава старт на Националното честване „Шипченска епопея”, което се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Инициативата стартира на 1 май и е част от програмата за тази година на Националното честване, посветено на 80-годишнината от създаването на Паметника на Свободата на връх Шипка.

Образователната програма „Един ден на Шипка” се организира от Ръководството на парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и е насочена към ученици. Чрез нея се цели да се засили интереса и да се запознае подрастващото поколение с една от най-славните страници от българската история на мястото на самото събитие - Шипченските боеве по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

В рамките на инициативата организираните групи ще могат да посетят и разгледат Паметника на свободата на връх Шипка; командния пункт на ген. Столетов и зимната войнишка землянка, намиращи се на 1 километър северно от Паметника. В програмата на посещението е включена прожекция на научно-популярния филм „Шипченската епопея - август 1877", а най-малките и учениците от началния курс ще могат да видят за първи път детския анимационен филм за Шипченската епопея.

Инициативата продължава до края на туристическия сезон – 30 октомври.