Въвеждат ограничения за наблюдателите на изборите
Въвеждат ограничения за наблюдателите на изборите / снимка: БГНЕС, архив

С гласовете на депутатите от ГЕРБ парламентарната правна комисия реши всички наблюдателите на изборите задължително да са членове на неправителствените организации, които представляват.

На решението категорично се противопоставиха депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция. Депутатът от ДПС Четин Казак дори отбеляза, че това е неприложимо за фондациите, тъй като те нямат изобщо членска маса, предаде БГНЕС.

Комисията реши и застъпниците на всяка кандидатска листа на партия, коалиция от партии и инициативен комитет да не са повече от броя на избирателните секции в съответния изборен район. Същото ще важи и за представители на партиите, коалициите и инициативните комитети. За застъпниците, обаче, ще важи и още нещо. Ще има резервни застъпници, които ще са до една трета от броя на избирателните секции в съответния изборен район.

Отхвърли се предложението на депутатите от ДПС - „при необходимост и ако се осигури превод на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици, освен българския”.

Бурни и продължителни дебати предизвикаха текстовете за изборната агитация, къде може и къде не може да се води тя, но до окончателни конкретни текстове, които да бъдат приети, така и не се стигна.