/ БТА
В Министерството на външните работи започна подготовка по организирането на стачни действия. Основна причина за това е изключително ниското ниво на заплащане в системата на МВнР – проблем, който синдикалното обединение настоятелно поставя на вниманието на всички ръководства от 2019 г. насам, заявяват от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

"Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР", посочват служителите.

Те допълват, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В същото време, заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд. Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион.

В допълнение, въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства. Противно на практиката в останалите държави-членки на ЕС, командировъчните средства в МВнР не са актуализирани от повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства. Не на последно място, служителите на МВнР понастоящем получават и едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на техните заплати (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

МВнР: Изборният ден е в ход във всички секции, които трябваше да са отворили към момента

Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза".

Поради това, служителите на МВнР са решени да отстояват следните искания посредством започването на подготовка за организирането на законни стачни действия: Достойно заплащане за служителите на МВнР; Индексиране на командировъчните средства; Преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.
БГНЕС