/ БГНЕС
От втория опит Рая Назарян от ГЕРБ беше избрана за председател на 50-о Народно събрание. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и на ИТН. Депутатите в Народното събрание избраха и седем заместник-председатели, по един от всяка парламентарно представена партия. Техните кандидатури бяха гласувани заедно, с 233 гласа "за" бяха приети.

След избора на Рая Назарян последва политически отзвук. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на ИТН за подкрепата, но подчерта, че кабинет може да има само с първия мандат. 

Запитан дали ще върне с жест за техния мандат – подкрепа за експертно правителство, лидерът на ГЕРБ отговори:

Борисов благодари на ИТН, но подчерта, че кабинет може да има само с първия мандат

Лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук, че живеем в парламентарна държава и има парламент, който избира правителство, което управлява държавата.

"Така е дори и с нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Тоест, основният закон е такъв. Първият мандат отива в спечелилата изборите политическа сила. Това е ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Вторият мандат отива в ДПС", пише той. 



„Не бих върнал на никому никакъв жест, защото такъв не е поискан. Имаме първи мандат, който избирателите с над 11% разлика, искат от ГЕРБ. Жеста го очаквах от ПП-ДБ“.

Добрата новина е, че Народното събрание може да започне работа, има избран председател. Основните дейности стартират. Лошата новина е, че този председател е най-яростният защитник на санкционирания по закона „Магнитски". Това обяви Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг в парламента.

ПП-ДБ: Рая Назарян е най-яростният защитник на санкционирания по закона „Магнитски"

Рая Назарян съвсем наскоро следното изказване: "САЩ са подведени и за ГЕРБ санкциите "Магнитски" нямат стойност". Явно така се става председател на Народното събрание.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков написа пък във Фейсбук, че най-накрая Слави Трифонов е използван за това, за което е бил създаден.



Преди да бъде избран председател на Народното събрание Делян Пеевски заяви пред журналисти, че не може да проумее как се руши България пред очите ни. 

Пеевски: Ние рушим държавността и отново търсим спасители

"Ние рушим държавността и отново търсим спасители. Те няма да се появят. Нека се опитаме да направим едно нормално евро-атлантическо правителство и да запазим пътя на България, а не да я подарим на Путин", каза той. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден