Акциите в страната няма да са инцидентни, те ще продължат да се правят, докато организираната престъпност не отстъпи. Тенденцията е такава, каквато очертах преди кампанията – натискът на купувачи на гласове е по-голям и съответно са повече сигналите и досъдебните производства. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

Демерджиев: Лавинообразен е ръстът на сигналите за купен вот

„Схемите са най-различните – те не са чак толкова необичайни, но варират от изпълнението. Схемите са за различни социални услуги – ако не се гласува за определена политическа сила, няма да се получи съответна социална услуга. Засилва се и корпоративният вот, ръководителите налагат на много места как да се гласува. Тези практики се вършат на ръба на закона, затова трябва да реагираме там, където тази граница е прекачена“, посочи още силовият министър.

Спецакция в Казанлък и Пловдив с жандармерия и полиция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Демерджиев разкри, че на места „цената“ за един глас вече достига до 150 лева. Плащанията се правят преди и понякога частично след това, уточни още той.

Вътрешният министър призова хората да подават сигнали там, където смятат, че има нередности, за да може МВР да ги разследва.