Министерство на външните работи
Министерство на външните работи / БГНЕС, архив
Външно министерство с нова услуга за българите при пътуване в чужбина
98426
Външно министерство с нова услуга за българите при пътуване в чужбина
  • Външно министерство с нова услуга за българите при пътуване в чужбина
От днес при пътуване в чужбина българските граждани ще получават от мобилните оператори телефонния номер на денонощната дежурна линия на Министерство на външните работи. Това ще им позволи своевременно да потърсят помощ в случай, че попаднат в кризисна ситуация.
 
Всеки български гражданин, който притежава СИМ-карта на български мобилен оператор, при влизане на територията на чужда държава ще получава кратко текстово съобщение с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР.
 
Български ученици са пострадали леко при експлозията край летището в Болоня

Съобщението ще бъде получавано веднага щом абонатът попадне в роуминг. Така телефонът за спешни случаи на Външно министерство ще е под ръка в паметта на телефона на всеки гражданин зад граница.

теле
ThinkStock/Getty Images

Телефонът, на който по всяко време може да се позвъни във Външно министерство, е +359 2 948 24 04. На този номер българските граждани могат да потърсят помощ в случай на извънредна ситуация.
 
И трите мобилни оператора са се включили в инициативата за по-добра защита на българските граждани в чужбина. Мобилните оператори предоставят получаването на съобщението безплатно за гражданите, като услугата не е свързана с разходи от държавния бюджет. При повикване на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР разговорът ще бъде таксуван според тарифния план на абоната.