/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи (МВнР) е открило изнесени визови центрове в четири града във Великобритания, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

На основание на сключен договор между МВнР и компанията VFS Global за извършване на прием и обработка на заявления за визи за краткосрочно пребиваване в България, тази седмица е започнал приемът на визови заявления в центровете на тази фирма в градовете Лондон, Манчестър, Единбург и Кардиф.

Това позволява на чуждестранните граждани, които пребивават законно на територията на Великобритания и за които се изисква виза за влизане в България, да подават заявления не само в Консулската служба на посолството ни в Лондон, но и на други места, които за тях са по-удобни. Очаква се това да има значителен положителен ефект в сферата на туризма и бизнеса между България и Великобритания.

Същевременно се освобождава и допълнителен ресурс на Консулската ни служба към посолството в Лондон за предоставяне на останалите видове консулски услуги на български и чуждестранни граждани, което е свързано и с намаляване на времето за чакане.