Министерство на външните работи
Министерство на външните работи / БГНЕС, архив
Пред посланик Владимир Чургус беше изразена позицията, че изказването на министър Ивица Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения, информират от пресцентъра на МВнР.

Привикват сръбския посланик във външното министерство
 
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан днес в МВнР. Поводът бе изказване на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 г., в което той прави коментар на отговор, даден от българския премиер Бойко Борисов на пресконференция в Познан.

Ивица Дачич с груби нападки към премиера Борисов и България
 
Днес пред посланика на Сърбия е било подчертано, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

Екатерина Захариева: Не би било лошо Дачич да се извини
 
На срещата е бил повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция "Танюг", което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно е било изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.
 
Посланик Чургус е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и е подчертал връзките между двата народа, като обърнал внимание на емоционалния характер на изявленията.

Вучич: Ще направя всичко възможно за отлични отношения с България

 
Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, е подчертал той.
БТА