/ БГНЕС
172 са децата и учениците с коронавирус, а учителите са 165. Това каза на брифинг образователният министър Красимир Вълев.

321 случая на COVID-19 в училище, купуват 16 хил. лаптопа за ученици и учители

0,5% са карантинираните учители и ученици, което министърът отчете като малко, защото 99,5% от учениците са в училище и образователният процес тече нормално.

Учениците по-рядко се заболяват и развиват симптоми на вируса, каза още той.

В момента основният проблем са не толкова високият брой ученици с коронавирус, а тези, които са развили грипоподобни симптоми.

Двете най-големи училища в Търговище от днес учат онлайн

Вълчев обаче препоръчва на училищата да ограничат незадължителните дейности или част от тях да преминат в електронна среда - родителски срещи, заседания и съвети и други. Той ще препоръча на училищата да отложат и екскурзиите за края на учебната година.

Целта пред образователната система е присъственото обучение в училищата. Не може да си позволим да затворим училищата, подчерта той и настоя мерките да се спазват както в обществото, така и в училищата.

Световните казаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа“, акцентира министърът на образованието.

Здравният министър обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Пред родителите вариантите били два - да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант. Ако пък се направи масово тестване с бързи тестове сред учениците, се рискува да се получат неверни резултати, смята министърът.