/ БГНЕС
Кабинетът отпусна 14 милиона лева за преносими компютри в системата на образованието
Само 321 са случаите на коронавирус сред учители и ученици, както и сред децата и персонала на детските градини в цялата страна. Тези данни съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

С днешна дата 162 ученици са с положителни проби и 159 учители - това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители, изчисли математикът Вълчев.

Това ще рече, че 99,7% от системата учи присъствено, което не е надпропорциите на заболеваемостта в страната, успокои още просветният министър.


"Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси", заяви Красимир Вълчев.

Все пак, държавата се подготвя и за дигитално обучение, каквото прилагат всички класове под карантина.

За подсигуряване на нуждите на системата, които лъснаха през пролетта по време на карантината и дистанционното обучение, правителството днес подсигури 14 милиона лева за покупка на преносими компютри за учители и ученици.

С парите ще се закупят 16 хил. лаптопа - 12 хиляди ще бъдат за ученици, които нямат такива, а останалите 4 хиляди броя ще бъдат предназначени за училища и учители, които се нуждаят. Парите ще бъдат преведени по бюджетите на училищата и са предоставени от държавната хазна.

Министър Вълчев увери, че това не отменя обещанието за осигуряването на още 80 000 компютри, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането от ЕС, като процедура, в този случай отнема повече време.