Вторият човек в Ал Кайда е бил два пъти в България
Вторият човек в Ал Кайда е бил два пъти в България / Reuters
Вторият човек в Ал Кайда е бил два пъти в България
41379
Вторият човек в Ал Кайда е бил два пъти в България
  • Вторият човек в Ал Кайда е бил два пъти в България

Вторият човек в Ал Кайда - Айман аз-Зауахири, е бил два пъти в България преди 16 години. За първи път разкриват това в разследване на Богдана Лазарова за предаването „Афера" по Дарик бившият директор на Националната служба за сигурност Владимир Манолов и бившият главен секретар на МВР Георги Ламбов. Поради липса на договор за правна помощ с Египет, българското Министерство на вътрешните работи не е дало разрешение за предаването му на египетските служби.

Айман аз-Зауахири е идвал в нашата страна през 1995 година с паспорт, който не е фалшив, но е под друго име. Останал е в България по-малко от месец. Бил е отседнал в наета от негови близки - мюсюлмани, арабски граждани, къща в малък планински град. Престоят му тук е бил просто спирка по пътя на Запад.

Бившият директор на Националната служба за сигурност Владимир Манолов, по това време началник направление „Координация" в НСС, е единственият човек, който непосредствено и лично се е занимавал със случая.

„Айман аз-Зауахири е бил отседнал за кратко в малък планински град. Проверихме го лично. Направихме и някои запитвания към египетското посолство. Тогава успяхме даже да внедрим човек близо до него, от когото започнахме да получаваме по-достоверна информация", разказва Манолов.

Главният секретар на МВР по това време Георги Ламбов смята, че това не е единственото преминаване на Айман аз-Зауахири през България. Той съобщава за негово транзитно преминаване през наша територия в края на 1995 година, когато той е летял със самолет от Австрия и е трябвало веднага да отлети за Турция.

„Тогава имахме спорове с министерството. Те бяха издали заповед за задържане. Казах им, че така не става, защото имаме опит със съседни страни. След ареста на някой такъв човек имаше по 3-4 атентата в съответната страна, а ние не бяхме готови да се защитим от атентати", заяви Ламбов.

Цялото разследване на Богдана Лазарова четете ТУК