ВСС потвърди, че уволнението на съдия Тодорова е правилно
ВСС потвърди, че уволнението на съдия Тодорова е правилно / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
От ВСС са категорични, че уволнението на съдия Тодорова е правилно
55246
От ВСС са категорични, че уволнението на съдия Тодорова е правилно
  • От ВСС са категорични, че уволнението на съдия Тодорова е правилно

На извънредно заседание Висшият съдебен съвет обсъди практиките при налагане на дисциплинарни наказания. Повод за това беше спорното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която беше отстранена от длъжност миналата седмица. Заседанието беше свикано от правосъдния министър Диана Ковачева, която установи, че по-голямата част от членовете на Съвета твърдо стоят зад решението си. Дискутирани бяха и проблемите с голямата натовареност на съдиите в страната.

Кадровиците изнесоха статистика колко магистрати са наказани с уволнение през последните четири години, според която техният брой е 7. Дискусията постепенно прерасна в разнищването на въпроса с натовареността на родните съдии, проблем, който председателят на Върховен касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев е повдигал многократно през годините.

Той добави, че почти никой не е спечелил и почти всички са загубили от уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Греув беше подкрепен и от главния прокурор Борис Велчев, но почти всички останали членове на Съвета се обединиха около тезата, че Тодорова е бавела прекалено много делата си и не е можела да организира добре работата си.

ВСС потвърди че уволнението на съдия Тодорова е правилно
netinfo

След края на заседанието Диана Ковачева го определи като ползотворно: „Според мен основният недостатък при оценката на натовареността на магистратите е, че като цяло до този момент през годините се стъпва по-скоро на количествени критерии, отколкото на качествени критерии - тук говорим за тежестта на делата".

Членът на ВСС Иван Колев се реши до обясни защо, според него, Мирослава Тодорова е трябвало да бъде уволнена: „Предполагам, че и в света няма такъв случай, когато един магистрат близо пет години да не си е написал мотивите по едно дело и с това да даде възможност да бъде избегната наказателна отговорност за тежко престъпление от извършителя".

В крайна сметка след призиви, протести и молби за оставки, ВСС застана зад избора, който взе миналата седмица. Върховният административен съд ще реши дали решението за уволнение е взето правилно или не.

ВСС потвърди че уволнението на съдия Тодорова е правилно
netinfo

Висшият съдебен съвет уволни в четвъртък дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Делото беше отложено от Районният съд в Пловдив за септември.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България. Миналата година магистратската организация поиска ВСС да си подаде оставката.

ВСС потвърди че уволнението на съдия Тодорова е правилно
netinfo