ВСС оцени доклада на ЕК като реалистичен и коректен
ВСС оцени доклада на ЕК като реалистичен и коректен / снимка: Sofia Photo Agency
Градският прокурор на София Николай Кокинов
27340
Градският прокурор на София Николай Кокинов
  • Градският прокурор на София Николай Кокинов

Висшият съдебен съвет оцени междинния доклад на Европейската комисия като обективен, реалистичен и коректен. В официална позиция на ВСС по темата се посочва, че е оценена положително практиката на съвета да наблюдава делата с висок обществен интерес. Само още по-настойчиви мерки и препоръки ще дисциплинират процеса и ще доведат до приключване на делата в разумни срокове, заявяват от ВСС. Институцията е уверена, че в следващите месеци ще бъде отчетен ръст на присъдите по наблюдаваните от Еврокомисията съдебни производства.

По повод случая с Красьо Черния, който е включен в доклада на Еврокомисията, от ВСС напомнят, че са образувани 18 дисциплинарни производства срещу магистрати, уличени в контакти с Красимир Георгиев.

"Макар че в Доклада са отчетени само 7 понижения в ранг, припомняме, че до момента по случая "Красьо" са приключили 14 дисциплинарни производства, като двама магистрати бяха уволнени дисциплинарно, други двама - освободени от ръководна длъжност и 10 - понижени в ранг за различни срокове", посочват в позицията си от ВСС. След окончателното приключване на дисциплинарните производства ще бъде изготвен задълбочен и всеобхватен анализ по случая "Красимир Георгиев", допълват от ВСС.

Според ВСС в доклада на Еврокомисията са отчетени усилията на съвета да направи по-справедливо и обективно атестиране на магистратите чрез новата Наредба за показателите и реда за атестиране на съдия, прокурор, следовател, административен ръководител и заместник на административен ръководител. Отбелязано е създаването на двете подкомисии от съдии и прокурори в постоянната комисия към ВСС.

"Каквото очакват гражданите на България от съдебната система, това и констатира Еврокомисията, а тя всъщност очаква присъди - без значение какви, очаква по-бърза справедливост", каза за Дарик градският прокурор на София Николай Кокинов. Всеки в съдебната система трябва да си зададе за себе си въпроса как да ускори папките с делата си, вместо да търси вината в другия, каза Кокинов в коментара си по повод оценките в междинния доклад на ЕК.