Всички страни по делото „Чората” искат ново разглеждана на процеса
Всички страни по делото „Чората” искат ново разглеждана на процеса / снимка: Sofia Photo Agency

Прокуратурата, частните обвинители и адвокатите на подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората поискаха връщане на делото за ново разглеждане. Причината за това са различни грешки и несъответствия в доказателствата и експертизите по случая. Върховният касационен съд ще оповести своето решение в едномесечен срок.

Адвокатите на петимата подсъдими полицаи поискаха връщане на делото във фаза досъдебно производство. Според тях допуснатите грешки на предходни инстанции са предопределили изхода на процеса. По думите на адвокат Слави Димитров няма ясни доказателства, че направените две експертизи са били изготвени на тялото на Чората, тъй като трупът не е бил разпознат след смъртта. От своя страна адвокат Васил Василев посочи, че една от експертизите е била осъществена от експерти, които не са били избрани по установения ред и не са били в списъка с упълномощени вещи лица, а са били посочени от началника на ВМА.

По думите на Василев има данни как служители на болницата са се опитали да прикрият обстоятелства около убийството в нощта на извършването му. Вероятно адвокатът на частните обвинители - семейството на Чората, ще поиска по-високо обезщетение в случай, че делото бъде върнато отново на въззивна инстанция, каквото е и искането на адвоката.

На 5 август тази година Военно-апелативният съд потвърди присъдите на петимата антимафиоти, обвинени в убийството на Чората. Така майор Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години затвор. Процесът веднъж вече бе връщан на първа инстанция.

Чората почина на 10 ноември 2005 година по време на полицейската операция „Респект". Осъдителните присъди на полицаите станаха причина за множество протести в Благоевград. Те бяха подкрепени и от вътрешния министър Цветан Цветанов.