Всички младежи минават на отчет в армията
Всички младежи минават на отчет в армията / Sofia Photo Agency, архив

Всички български граждани от 18 до 32 години да се водят на военен отчет. Това предлагат от Министерство на отбраната с промени в Закона за резерва. Предвижда се и създаване на единен център за начална военна подготовка.

От Министерство на отбраната уточняват, че промените се предлагат заради силно ограничените възможности за попълване на въоръжените сили във военно време след отпадането на наборната казарма.

Предлагат всички пълнолетни момчета да се вписват в запаса на армията

С включването на младежите във военните регистри ще стане ясно колко от тях са годни за служба, къде могат да бъдат намерени и за кои военни специалности са подходящи. Сега на военен отчет и подлежащи на мобилизация при нужда са отслужилите, работещите в силовите структури, бившите военни, част от лекарите и ограничен брой цивилни с определени професии.

Към момента не се уточнява как ще става вписването в регистрите, дали ще има задължително военно обучение, след като такова вече няма нито в училищата, нито след това.

България на 67-о място в класация за военна сила, изпреварват ни страни като Кения и Казахстан

С промените в Закона се предлага и създаване на единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип. Регламентира се възможността по време на доброволното обучение да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси.

Военното министерство предлага и промени в Закона за отбраната и Закона за военната полиция. Възрастта за прием на войници се намалява от 32 на 28 години, а пределната възраст, до която ще служат, от 50 на 46. Така те ще могат да се възползват от ранното пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.