Всички главни пътни артерии са отворени, няма населени места без ток

Всички главни пътни артерии са отворени, няма населени места без ток
Всички главни пътни артерии са отворени, няма населени места без ток / БГНЕС, архив

Обстановката в страната, причинена от лошите метеорологични условия, постепенно се стабилизира, но движението по пътищата става при тежки зимни условия. В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии и за лекото, и тежкотоварното движение, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на брифинг в АПИ. Затворен да движение за всички превозни средства е Ришкият проход.

По думите на Павлова целият тежкотоварен трафик, който е бил задържан на територията на цялата страна, е изтеглен и няма задържани, спрени или изчакващи тежкотоварни превозни средства, както и сериозни огранечиния в пътната мрежа.

Заради снегопочистване, временни ограничения има в някои от пътищата в Югоизточна България - в Хасковско, Бургаско и Ямболско. Министър Павлова изрази надежда следващите дни да има по-спокойно придвижване по републиканските пътища в страната. Тя увери, че няма бедстващи хора, хора в критично състояние или такива, на които трябва да бъде оказвана помощ. Екипите са в пълна готовност и мобилизация предвид предстоящия уикенд, в който се очакват валежи и вятър.

Каква е ситуацията по пътищата в страната следете на сайта на АПИ

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова съобщи, че вече няма нито едно населено място на територията на България, което да е без ток. Тя обясни, че всички аварии са отстранени в рамките на деня. По думите й с оглед на това, че прогнозите в следващите дни са да има понижение на температурите се очаква повишен товар в нея.

Ограничава се износът на електроенергия от България

С оглед на това да се гарантира енергийната сигурност на страната, днес Електроенергийният системен оператор е представил информация, с която предлага на министъра да упражни своите правомощия и временно да бъде наложено ограничение по отношение на износа на енергия. Поради тази причина министър Петкова издаде заповед, с която се въвежда временен ограничителен режим на износа на електроенергия.