Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет
Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет / Sofia Photo Agency архив
Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет
87179
Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет
Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет
  • Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет
  • Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет

Всички български граждани - и жени, и мъже, които са навършили 18 години, ще се водят на военен отчет. Военното обучение ще се извършва само на доброволен принцип, а изискванията към желаещите да получат военна подготовка се занижават.

Максималната възраст за прием на войници се понижава от 32 на 28 години, пределната възраст на войниците в армията също - от 50 на 46 години. Бригада „Специални сили" преминава на пряко подчинение на началника на отбраната.

Все повече момчета искат да служат в казарма

Това предвиждат промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва, публикувани за обществено обсъждане от Министерство на отбраната. Според председателя на Съюза на бившите офицери и сержанти о.з. полковник Цанко Цанков промените са козметични и няма да решат кадровия проблем на армията.

Пред Дарик той заяви, че от съюза не са съгласни с редица от предлаганите промени.
Например не са съгласни с начина, по който ще се попълва и води военният отчет. В момента на военен отчет се водят 1 млн. български граждани, но те са на възраст над 40 години. Проектозаконът предвижда на военен отчет да се водят всички български граждани над 18 години, без да преминават военно обучение, обясни о.з. полковник Цанков:

"Не е дадено как ще се решава въпросът с набирането на хората, с военното обучение. На военното окръжие трябва да му се делегират права и задължения да си провежда рекламна дейност сред младите, да ги заведе на военен отчет. И по заявка на военното окръжие министерството да провежда курсове, откъдето младежите да получават военноотчетни специалности, които са нужни. Представете си, че на армията й се наложи да воюва срещу Турция. Ще ни чака ли Турция да си мобилизираме тези момчета, да ги намерим оттук-оттам, да видим кой за какъв става, да започнем 6 месеца да ги готвим и тогава да кажем: "Сега сме готови да воюваме". Просто давам пример".

Всеки българин, зачислен в запаса, ще се отчита за пътувания в чужбина

От съюза не одобряват и начина, по който се извършва военното обучение. Според тях то трябва да се провежда на един етап и да включва и специална военна подготовка. Има обаче и текстове в проектозаконите, които одобряват. Снижаването на изискванията към желаещите да получат военна подготовка е добро решение, посочи о.з. полковник. Цанков:

"Сега тези медицински показатели, които са ги направили, не знам войник ли правят или космонавт. Убеден съм, че ако сега се подложат наново целият личен състав, половината няма да го издържат. Това не е професия - запасняк. Даваме подготовка на човека, който иска да си защити Родината. Защото в Конституцията пише, че защитата на Отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин. А ние - все едно ще го пращаме на Марс - толкова да е здрав, умен и красив".

От Съюза на бившите офицери и сержанти организират на 31 май конференция, на която ще представят позицията си по промените в Закона за резерва на въоръжените сили, текстовете, с които не са съгласни, и своите предложения.