/ iStock/Getty Images
Всяка година в България се установяват около 1500 нови случая на рак на кръвта, а в световен мащаб на всеки 35 секунди се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

На 28 май се отбелязва Световният ден за борба с рака на кръвта. Рак на кръвта е общ термин за злокачествените заболявания на кръвоносната система, които са над 140 типа, разделящи се на три основни групи - левкемия, лимфом и миелом. Данните сочат, че през последните години случаите на рак на хемопоетичната система и на лимфната система са се увеличили повече от два пъти. Най-висока честота на рак на кръвта се наблюдава сред хората във възрастовата група 50-79 години.

Пациентите в България имат достъп до множество иновативни медикаменти, като напоследък страната ни отбелязва значителен напредък не само в лечението, но и в диагностиката на тези заболявания. Комбинацията от прилагане на различни терапевтични подходи и ранното диагностициране на хематологичните заболявания в България водят до удължаване на преживяемостта на тези пациенти.

Злокачествените заболявания на кръвта се проявяват с необичайни симптоми - често и напълно погрешно приемани за настинки или свързани с възрастта заболявания, допълват от пресслужбата. Това прави навременното и правилно поставяне на диагнозата изключително трудно, което в повечето случаи влошава прогнозата за засегнатите пациенти. Както и при останалите злокачествени заболявания, е важно хематологичните заболявания да бъдат диагностицирани възможно най-рано. За целта е необходимо хората да не пренебрегват профилактичните прегледи при общопрактикуващите си лекари, както и да провеждат редовно рутинните изследвания, които е препоръчително да се правят два пъти годишно.
БТА