Все още има шанс за оцелели в катастрофата край Емине
Все още има шанс за оцелели в катастрофата край Емине / Johnny Verhulst, Marinetraffic.com

Макар и нищожни, все още има шансове да бъдат открити оцелели след вчерашната морска катастрофа край нос Емине. Това заяви за Дарик капитан Никифор Герчев - консултант на Националната следствена служба за морски инциденти и катастрофи. Според специалиста по морско спасяване всичко зависи от индивидуалните възможности на всеки организъм. Капитан Герчев припомни случай с шотландец, плувал повече 24 часа в ледени води.

Плаващият под холандски флаг танкер "Alessandro DP" се сблъска с "Karam 1", плаващ под флага на Сиера Леоне. Инцидентът стана на около 10 мили от нос Емине в 17.40 часа. В резултат натовареният с 2600 тона скрап "Karam 1" потъна. Петима души от 10-членния екипаж са спасени, останалите се издирват. По операцията за спасяването на моряците са ангажирани над 10 плавателни съда, хеликоптер на Военновъздушните сили и над 100 души, съобщиха от Морска администрация.

Заради ангажимента си към Националната следствена служба капитан Никифор Герчев отказа да коментира фактите около вчерашния инцидент. Като член на доброволческата спасителна организация „Булсар" той разкри, че властите не са ги търсили за оказване на помощ в спасителната операция. По думите му „Булсар" имат в готовност самолет с екип, обучен да извършва наблюдение, както и готови за действие катери в Царево и на други пристанища.

„Не сме адекватни на съществуващите рискове. Големите опасности за цялото ни крайбрежие реално съществуват от много години и не са избегнати. В потвърждение на това стана и тази нелепа история снощи", коментира капитан Герчев. Морският специалист неведнъж е критикувал реформите, касаещи морското ни спасяване. Според експерта изоставянето на „Перун" е жестоко безобразие. По думите му хората, участващи в спасителните операции, не бива да бъдат укорявани. „Мъчат се, може би и с неподходящите средства", заяви капитан Герчев.

Вчерашната катастрофа е трети тежък морски инцидент в родни води за последните шест години. Украинският товарен кораб "Толстой", плаващ под севернокорейски флаг, потъна при силна буря на 27 септември 2008 г. на около 13 мили източно от нос Емине. След инцидента оцеляха двама украински моряци от общо 10 души екипаж. В неизвестност са други седем украинци и капитанът руснак. Операцията по спасяване и търсене на оцелели от потъналия кораб продължи повече от седмица,

На 4 юли 2004 г. руският кораб "Волгодон 5025" потъна край Шабла след сблъсък с грузинския кораб "Сънрейз" в късните часове на нощта. Двама моряци от 12-членния екипаж изчезнаха във водите на Черно море, останалите бяха спасени от грузинците. Според една от версиите двата кораба са приближавали брега, за да гледат финала на европейското първенство по футбол и е възможно да са се разсеяли заради телевизорите, разкри капитан Герчев, който е правил анализ на случилото се.