Връчиха два акта за нарушения във връзка със смъртта на родилката от Габрово
Връчиха два акта за нарушения във връзка със смъртта на родилката от Габрово / снимка: DarikNews.bg, Габрово

Два акта за административни нарушения са връчени от Изпълнителна агенция „Медицински одит” във връзка със смъртта на родилката Десислава Манолова и нейното бебе. 30-годишната жена е постъпила в габровската болница на 9 септември, но раждането станало чак в края на месеца, след като състоянието й се влошило.

Актовете са връчени на д-р Нели Савчева, директор на здравното заведение и на д-р Димитър Ангелов, завеждащ акушер-гинекологичното отделение.

„На 24 октомври получих акт, който е за административно нарушение към лечебното заведение. Той е свързан с нарушение на стандарта по акушерство и гинекология. Описани са три нарушение, направени от колегите акушер-гинеколози. Първата забележка е, че в историята на бременността и раждането не е изчислен определен термин, което е нарушение на стандарта. Не е определена прогнозата на раждането, не е съставен план за акушерско поведение. Заедно с мен беше връчен акт за установяване на административно нарушение на началника на отделението по акушерство и гинекология. Нарушенията при него са свързани с изпълнение на задълженията на началник на отделението в рамките на закона за лечебните заведения”, коментира д-р Савчева пред Дарик.

Тя отказа да назове имената на други лекарите, посочени в акта, като изтъкна, че първо е необходимо компетентните органи да се произнесат за вина.

Д-р Нели Савчева оповести резултат от направена проверка във връзка със съмнението, че родилката е била заразена със стафилокок от персонала на отделението. „Носителството на стафилокок в българската популация по научни данни е над 30%, говорим за здраво носителство. Днес имаме устно потвърждение от Референтната лаборатория, че носителите на стафилокок, които изолирахме - една акушерка и три санитарки, не са носители на същия щам, който причини сепсиса у родилката. Те са носители на стафилокок, но на друг щам. Знам, че интересът към случая е изключително голям, но не искам преди да се произнесат експертите да посоча кой има вина. В този момент все още не разполагам с протокол от аутопсия”, обясни тя.