/ iStock/Getty Images
България е на второ място по брой загинали в катастрофи в целия Европейския съюз
Войната по пътищата
102027
Войната по пътищата
  • Войната по пътищата
2896 тежки катастрофи с 254 загинали са се случили в страната за първите шест месеца на 2019 г. Нивата на произшествия се запазват почти същите в сравнение с 2018 г. и ни нареждат на второ място по брой загинали в катастрофи в целия Европейския съюз (ЕС).

Движението на пътя е огледало на ежедневието на българина, коментира пред "Дарик" професионалният автомобилен състезател Румен Дунев. По думите му най-често хората, които си позволяват да шофират с превишена скорост, нямат представа какви може да са последиците от една катастрофа не само за него, но и за останалите участниците в движението.

МВР: Не правете това на пътя (ВИДЕО)
 
Хората зад волана бързат поради различни причини – изнервеност, желание да спестят време, а в някои случаи и от желание за адреналин. Според автомобилния пилот Румен Дунев хората не си дават ясна сметка какви са последиците от натискането на педала.

"Хората не са свикнали да са участници в такива тежки ситуации и не могат да си го представят. От нашето сдружение даваме пример, че челен удар с 80 км/ч се равнява на падане от петия етаж, което за съжаление винаги е с фатален край", заяви той.
 

iStock/Getty Images


 
Във връзка с това дали си струва спестяването на време чрез по-високата скорост, професионалистът изтъкна, че ползата не е повече от рисковете, които крие този тип шофиране.

Почти 100% от шофьорите у нас се смятат за нискорискови
 
"При движение на автомобила със скорост 130 км/ч при изминаване на разстояние на 100 километра, ако се превиши и кара със 150 км/ч се спестяват едва шест минути. Тоест, дистанцията от София до морето, която в момента е най-активната, един водач може да спести едва 20 минути. За тези 20 минути той трябва да предприеме доста рисковани и маневри, и преминавания на завои с превишена скорост, което застрашава както неговия живот, така и на останалите участници в движението", подчерта той Дунев.

Бичът на българския шофьор е високата скорост
 
За първите 6 месеца на тази година камерите на пътна полиция са заснели над 370 000 превишения на допустимата скорост, заради които са издадени електронни фишове. Главен инспектор Илия Георгиев от Главна дирекция "Национална полиция" припомни какви са санкциите за шофьорите.
 
"Когато става въпрос за населено място, законът предвижда различни глоби, в зависимост от степента на превишение. Най-тежкото наказание в тази връзка с превишаване от 50 км/ч от ограничението, глоба от 700 лева и се отнема свидетелството за срок от три месеца. Извън населено място законът не предвижда отнемане на книжката, а глоба от 600 лева, когато скоростта е превишена с 50 км/ч. Когато имаме превишение над 50 км/ч за всеки 5 км се прибавят допълнителни 50 лева", уточни Георгиев.