С книгата си "Останете живи" Георги Стоянов призовава младите хора за отговорност по пътищата
С книгата си "Останете живи" Георги Стоянов призовава младите хора за отговорност по пътищата / Община Горна Оряховица

Книгата си „Останете живи“, посветена на каузата да се спре войната по пътищата, представи в Горна Оряховица журналистът Георги Стоянов. Домакин на представянето бе СУ „Георги Измирлиев“. Срещата се организира със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица и постоянната комисия „Спорт и младежки дейности“ към Общинския съвет. На срещата присъстваха председателите на комисиите – заместник-кметът Йорданка Кушева и общинският съветник Димитър Николов, както и директорът на училището Криси Аврамова.

„Останете живи“ събира истории на участници в инциденти, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени по пътищата на страната ни. Чрез книгата Георги Стоянов се надява повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението. „Написах тази книга не за да ви плаша, а за да ви предпазя“, сподели пред учениците авторът, като преди това разказа три зловещи случая на катастрофи в Плевен, откъдето е и той. От 1951 г. до 2018 г. над 60 000 души са загинали в катастрофи в България. Ранените са над 400 000, а само от началото на месец юни до вчера, загиналите по пътищата в страната са 59 души. Но това не са просто цифри, това са човешки съдби, коментира журналистът. Георги Стоянов сподели, че идеята му е книгата да достигне до повече училищни библиотеки, а учениците да я прочетат, за да формират инстинкт за самосъхранение и отговорност, за да пазят и живота и здравето на другите. До сега изданието е представено във Варна, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и вече е част от библиотеките на десетки училища в тези градове. От днес то е част и от училищната библиотека на СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Книгата „Останете живи“ разказва 14 истории на хора участвали или засегнати по един или друг начин от пътно транспортно произшествие – пострадали, близки на жертви, виновници за катастрофи, пътни полицаи. Бих искал, четейки историите да се поставите на тяхното място. Това ще ви помогне да формирате своя инстинкт за самосъхранение и отговорност, сподели с учениците авторът. В книгата освен историите, Георги Стоянов е включил и правила за действия при катастрофи, за да може да се реагира адекватно, а не озовалите се на произшествието да вадят телефоните и да снимат. „Останете живи“ има и фейсбук страница със същото заглавие, където има публикувани и много видеа.

Не си правя илюзията, че с една книга ще спра войната по пътищата, но исках да направя нещо ново и по-различно. За съжаление, въпреки многото инициативи и кампании, които се водят, черната статистика не намалява, а напротив – всеки ден се актуализира с нови цифри, сподели още авторът.

Десетокласникът Трифон Йорданов прочете откъс от книгата, разказващ за незаконно организираните на много места в страната автомобилни гонки.

Искрено се надявам, че един ден черната статистика от войната по пътищата ще намалее, че ще настъпи промяна и тази промяна ще дойде от младите хора. Затова и правя представянето на книгата си пред млади хора. Прочете я, бъдете отговорни и останете живи, каза в заключение пред учениците журналистът Георги Стоянов.

В края на срещата, училищната библиотека на СУ „Георги Измирлиев“ получи дарение от книги със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и на постоянната комисия „Спорт и младежки дейности“.