/ iStock/Getty Images
Виновните за пътно-транспортно произшествие, при което има пострадал човек, да извършват обществено полезен труд за назидание в спешните отделения на болниците. Така те ще могат да осъзнаят какво са причинили, особено ако то е било вследствие от употреба на алкохол и наркотици. Предложението сподели пред "Дарик" д-р Станислав Милев, ортопед-травматолог, който завежда операционен блок в столичната болница „Св. Анна”. Мярката се прилага в Канада и оказва положителен ефект като превенция за подобен тип инциденти. Коментарът Милев отправи като допълнение на идеята на здравните власти – виновният за катастрофата да заплаща лечението на пострадалия.

Над 96% от инцидентите на пътя са по вина на шофьорите
 
"Опитът на западните държави е виновните, независимо от това какво са направили, е да извършват общественополезен труд за назидание както на себе си, така и на останалите членове на обществото. В Канада се прилага следното: водачи, предизвикали ПТП, освен наказателната отговорност, ако особено са употребили наркотични вещества и/или алкохол, биват осъждани да извършват общественополезен труд в спешните отделения на болницата", заяви експертът.

Бичът на българския шофьор е високата скорост

Проблемът е, че причинителят на ПТП много често не разбира какво е направил, тъй като пътищата между виновникът и пострадалите се разделят и се пресичат едва в съда. В хода на времето обаче, този, предизвикал инцидента, не е свидетел на процеса на възстановяване на ранения. В много от случаите става дума за политравматични наранявания, които налагат множество хирургични интервенции и продължително възстановяване. Предложението е виновниците полагат общественополезен труд в обгрижването на пациента, за да послужи з назидание. Идеята на въвеждането на подобна мярка е донякъде с превантивен характер, за да може причинителят на ПТП да осъзнае вината и отговорността си, което донякъде намалява рецидивите, обяснява д-р Милев.