/ Sofia Photo Agency, архив
Министерството на отбраната (МО) ще предостави безвъзмездно на правителството на Украйна хуманитарна помощ чрез Сухопътните войски на облекла и обувки: 5000 полушуби с подплата; 5000 клина с подплата; 5000 ризи с дълъг ръкав; 5000 шапки; 5000 чифта обувки.

Предвидените за предоставяне облекла и обувки не представляват униформено облекло по смисъла на регламентиращите документи, посочиха от МО.

Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон.

„Министерството на отбраната споделя убеждението, че един от основните приоритети във всеки въоръжен конфликт е осигуряването на адекватни грижи за гражданите. Посочените количества са от дългосрочно съхраняваните запаси от облекла и обувки за нуждите на Българската армия и са напълно годни за използване“, уточниха от ресорното министерство.

Необходимите дейности по организацията, подготовката, транспортирането и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на отбраната и от структури от състава на българските Въоръжени сили.

Разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.