ВМРО
ВМРО / ВМРО
Българската делегация на ВМРО в Европейския парламент изпрати писма до европейските институции относно скандалното изказване на външния министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич, съобщават от партията.

Обрат в позицията на Дачич: Ще защитаваме правата на малцинствата

Сръбският вицепремиер попита за какви права на българи в Сърбия говори България, а точните му думи бяха: „За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз? Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет, поставя въпроса за правата на българското национално малцинство.”

МВнР: България защитава правата на общностите си зад граница

В едно от писмата, адресирано до посланика на Сърбия към Европейския съюз Ана Хрустанович, делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти отправя апел към правителството в Белград за извинение. Ако Сърбия иска да бъде част от Европейския съюз, то тя трябва да разбере, че по въпроса с правата на българското малцинство няма място за компромис, категорични са воеводите.

Дачич с нова провокация към България

„Такова поведение е скандално. Правата на малцинствата са неразделна европейска ценност. Твърденията на Дачич и действително политиката за малцинствата в Сърбия, са несъвместими с членство в Европейския съюз“, казват още в писмото си представителите на ВМРО в ЕП.

Дачич: На недоразумението с Бойко Борисов е сложена точка

Те са отправили и въпрос с искане за писмен отговор до Службата за външно действие към ЕП относно продължаването на преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В него е описан случаят и се пита дали Службата е запозната със скандалните изказвания на Ивица Дачич и смята ли тези действия за съвместими с преговорите за присъединяване към ЕС. И последен въпрос, отправен от делегацията на ВМРО в ЕП – ще бъдат ли отразени в предстоящия доклад за напредъка на Сърбия тези неприемливи изказвания на външния министър Дачич?