Ивица Дачич
Ивица Дачич / БГНЕС
По-малко от 24 часа след острата реакция на българското външно министерство по повод скандалното му изявление за правата на българското малцинство в Сърбия сръбският външен министър Ивица Дачич направи обрат по този въпрос.

Дачич с нова провокация към България

В неделя пред държавната телевизия в Белград Дачич с агресивен тон се оплака от поведението на България. Той каза следното: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

Провокативно изказване от Сърбия: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Днес пред РТВ сръбският външен министър в контекста на напрежението с Черна гора припомни, че са последвали обвинения на черногорските власти, че Белград се меси във вътрешните работи на Черна гора и затова е посочил факта, че много страни поставят въпроса за положението и статута на техните национални малцинства в Сърбия, но не за да каже, че това е лошо, а за да обърне внимание на значението на този въпрос днес, когато съществуват международни конвенции за правата на националните малцинства и европейски ценности във връзка с правата на националните и религиозни общности.

"Изнесох информацията, че българите в Сърбия са 0,26%, но ние правим планове за действие, имаме някои задължения по този повод и много уважаваме правата на националните малцинства. Дори от българското МВнР реагираха и казаха, че това е вярно и ще продължат по този начин, защото искат да се спазват всички европейски стандарти и ние подкрепяме това", заяви Дачич пред Танюг.

МВнР: България защитава правата на общностите си зад граница

В неделя от българското МВнР заявиха, че "правителството ни защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия". "Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес, заявиха още от МВнР.
БГНЕС