Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката / БГНЕС
Първи сигнализираха за случая от "Демократична България" в парламента
Министерството на енергетиката дава подробности за аварията във ВЕЦ "Цанков камък". За нея стана ясно от брифинг на ПГ на "Демократична България" в Народното събрание, които сигнализираха, че инцидентът е станал на 13-15 октомври и до този момент не е имало никаква официална информация за казуса.

От министерството на енергетиката заявиха, че от момента на встъпването на служебното правителство не е имало прикрити аварии. "След варията във ВЕЦ "Цанков камък" е започнат веднага авариен ремонт, работата се извършва незабавно", заяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков на брифинг.

„Демократична България“ сигнализира за сериозна авария във ВЕЦ „Цанков камък“

Изключването на 85 мегавата по никакъв начин не застрашава нормалното електропотребление на България, увери още той.

Информация за такива авария от 50 мегавата се получават в министерството. Когато не повлияват на нормалната електрическа енергия и електрическата система няма защо да се съобщават на обществото и потребителите. Такива аварии се компенсират с т.нар. вторично регулиране, а в някои случаи и с третично регулиране, поясниха още той.

"Това е оперативна информация, която по никакъв начин не влияе на потребителите", увери зам.-министър Еленко Божков.

Първи за случая сигнализираха от обединението "Демократична България". Получихме информация, буквално отпреди час, че във ВЕЦ „Цанков камък“ в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяване на работата ѝ.Тази централа е в средата на каскада „Доспат-Въча“ и се затруднява работата на ВЕЦ „Тешел“ и ВЕЦ „Девин“. Това каза на брифинг в парламента Йордан Иванов, член на ПГ „Демократична България“.

"Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ с мощност един блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната, подчерта депутатът.  Иванов изрази притеснението си, че Министерство на енергетиката криело тази информация", заявиха още от ДБ.