Владимира Янева подписала разрешенията за СРС-та за „Червеи
Владимира Янева подписала разрешенията за СРС-та за „Червеи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет изслуша шефа на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков във връзка с разработката „Червеи".

Рашков беше поканен от правосъдния министър Христо Иванов след като лично премиерът Бойко Борисов му възложи да се запознае с констатациите от проверката.

Стана ясно, че в оперативната разработка на МВР са били допуснати 8 групи нарушения, сред които и такива, свързани с издаването на разрешения за ползване на СРС-та от шефката на СГС Владимира Янева.

Преди изслушването пред ВСС правосъдният министър Христо Иванов обясни, че проверката, която бюрото за контрол на СРС-та е извършило, установила нарушение на реда, по който се дават разрешенията за ползване на СРС-та.

На въпроса Владимира Янева ли е подписвала разрешенията за СРС-та, Рашков заяви, че един и същи човек е подписвал исканията и един и същи човек е подписвал разрешенията. От думите му стана ясно, че става въпрос именно за председателката на СГС.
Рашков беше категоричен, че „има данни за извършено престъпление, но дали ще се докаже такова, е въпрос на бъдещо разследване".

Преди изслушването Бойко Рашков обясни, че проверката е започнала през декември миналата година, след като Бюрото е сезирано от ръководството на МВР, причината - разработката "Червеи", в която е била наблюдавана иформационната система в МВР в срок от 300 дни. Максималното време, за което могат да се прилагат СРС-тата, е 6 месеца.

От Софийския градски съд заявяват, че ще се въздържат от оповестяването на информация за издаване на разрешения за СРС по разработката "Червеи", съобщиха от пресцентъра на съда.

От съда посочват, че информацията за издаване на разрешения за използване на СРС е класифицирана и разгласяването й би нарушило закона.

"От друга страна следва да бъде осигурена възможността прокуратурата на Република България безпристрастно и обективно да приключи своята работа по случая", пише в съобщението.