ВКС: Вършим работата на политиците
ВКС: Вършим работата на политиците / netinfo

Вършим работата на политиците, като им посочваме грешките в третата поправка на основния закон. Това заяви в „Денят” на Дарик радио зам.-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков. Висшите съдии атакуваха пред Конституционния съд текста за освобождаването на главния прокурор и председателите на върховните съдилища от парламента. Според магистратите това нарушава основния конституционен принцип на независимост на съдебната власт от законодателната.

Не считам, че тази възможност ще бъде приложена, защото ще има тежки политически последици за този, който я прилага произволно –става дума за принципно положение, което не трябва да съществува, добави Ненков. Според него това не е импийчмънта, за който става въпрос в други правни системи, тъй като при евентуално производство въобще не е предвидена процедура за защита. Депутатите неправилно са счели, че с едно просто гласуване, макар и с квалифицирано мнозинство, нещата се решават, смята още зам.-председателят на ВКС.

Не сме против да сме контролирани от другите власти, не сме виновни, че те не упражняват предоставените им от закона правомощия, каза Ненков.

По думите му четвърта поправка в Конституцията е наложителна. Предложението ни няма общо с това нещо, по-скоро правим услуга на политиците, освобождаваме ги от един горещ картоф, добави Ненков.

Става въпрос за запазване на статуквото в съдебната власт, така коментира председателят на ПГ на левицата Михаил Миков сезирането на КС от висшите съдии. Той заяви още в „Денят”, че политиците нямат нужда от алиби за бъдещи конституционни промени.

До 10-15 дни ще започнe реална работа в управляващата коалицията по бъдещите промени в Конституцията и новия закон за съдебната власт, съобщи още Миков.

Приемам като знак за партньорство решението на ВКС, заяви председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова. Всички подобни проблеми трябва да се решават в диалог с всички страни, допълни още тя.