Според математика, не трябва да допускаме Омикрон още около седмица и няма да имаме проблеми с него да края на годината
Смъртността през тази вълна на пандемията е с 10% по-висока отколкото при съответната вълна миналата година. Това изчисли математикът проф. Николай Витанов. По думите му смъртността за ноември 2021 г. е със 73.9% по-висока от смъртността за ноември 2020 г. „Този път, понеже е краят на месеца, изводът ще го направя аз. Думата е една – катастрофа“, заяви Николай Витанов. И публикува статистика:

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври - 23 999
Починали до 18 ноември 2021 - 28 453
Починали ноември 2021 - 4454 – (за 30 дни)
Починали за ноември 2020 - 2560

Според Витанов обхватът на заразата се свива, макар и много бавно. „Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Темповете на разтоварване са мижави. Това е неприятност“, пише математикът. И допълва: „Друга неприятност, която може да се случи - трудните времена за хората на първа линия и поддържащите ги системи няма да свършат“. Според него трябва активните случаи да паднат с поне 30 000 до края на декември. „Какво да очакваме съгласно закона на Мърфи - няма да паднат толкова“.

По думите му от картата на риска става ясно, че се очаква и Силистра да излезе от червената зона. Витанов отчита, че случаите на COVID-19 и смъртността продължават да намаляват. Според него благоприятният сценарий ще е устойчив, „ако имаме акъл в главата“.

Омикрон вариантът на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на Делта варианта. „Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента“, отчита математикът. И изчислява: „Трябва да не го пуснем още около седмица и няма да имаме особени проблеми с него да края на годината“.

Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни Новогодишни празници“, заключва Витанов.