Висшият мюсюлмански духовен съвет иска отстраняване от длъжност на Светлин Михайлов
Висшият мюсюлмански духовен съвет иска отстраняване от длъжност на Светлин Михайлов / Sofia Photo Agency
Висшият мюсюлмански духовен съвет е поискал да бъде отстранен от длъжност председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов и съдия Румяна Паликарова заради злоупотреба със служебното им положение и фалшифицирането на документи по регистрацията на мюсюлманското вероизповедание през март тази година. Това заяви Недим Генджев – председател на съвета.

Висшият мюсюлмански съвет е внесъл вчера жалба до главния прокурор за фалшифицирането на устава на вероизповеданието от съдиите Светлин Михайлов и Румяна Паликарова. Това е втората жалба срещу тях след тази на група мюфтии до Висшия съдебен съвет, които посочиха, че двамата са взели подкуп от общо 500 000 лв., за да подменят документите с фалшиви.

Недим Генджев съобщи, че фирменото дело на вероизповеданието е стояло шест месеца в касата на Светлин Михайлов, а деловодителката, съобщила за това, е била принудена да напусне. Хората на Генджев поискаха прокуратурата да подхване обстойна проверка на имотите на председателя на градския съд и съдия Паликарова, за да се установи каква изгода са имали те от подмяната на документите. Генджев посочи, че засега тези, които са внесли фалшивите документи в съда, се укриват и не са разпитани от прокуратурата, но те трябва да кажат къде, в чий кабинет са ги подписвали. Така по думите му ще се стигне до ДПС като автор на подмяната.

Генджев посочи и че пред внасяне на обвинителен акт от Върховната касационна прокуратура е и друго дело – срещу избрания с фалшивия вот Мустафа Али Хаджи за мюсюлмански календар с явни сепаратистки тенденции.

От Висшия духовен съвет на мюсюлманите твърдят, че двамата съдии са допуснали фалшиви документи и нелегитимни представители да регистрират Национална мюсюлманска конференция. Конференцията през 2005 г. не е била легитимна и е била заличена от съда с влезли в сила решения, защото е свикана в противоречие на Закона за вероизповеданията и Устава за духовното устройство и управление на мюсюлманското изповедание от 1996 година. Тогава за главен мюфтия беше избран Мустафа Хаджи. Според последното решение на Върховния касационен съд Хаджи не е такъв. В момента няма легитимно представителство на Главното мюфтийство, каза Николай Панков – началник на кабинета на Недим Генджев.

На 8 януари тази година Върховният касационен съд обяви за нищожни решенията на конференцията, а ръководството на мюсюлманското изповедание с главен мюфтия Мустафа Хаджи и председател Басри Пехливан – за нелегитимно, допълни Панков. Съдия Паликарова обаче на 6 март тази година е отказала да заличи Хаджи от регистъра на вероизповеданията, като на същата дата свиква от името на Софийския градски съд нова Национална мюсюлманска конференция на 19 април, се сочи в сигнала до прокуратурата на Недим Генджев.