Висши магистрати: Има повишена търпимост към корупцията
Висши магистрати: Има повишена търпимост към корупцията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Политическата корупция в България остава ненаказуема и не се разследват "големите риби" в държавата, а при корупцията е налице повишена търпимост. Този извод беше направен от висши магистрати на кръгла маса за корупцията по високите етажи на властта.

Със 74% са намалели образуваните дела за корупция през миналата година. При 1947 дела за корупция през 2006 година, миналата година те са спаднали на 512. За тази година те са 662.

От 142 на 19 са намалели корупционните дела срещу служители от МВР. Осъдените за корупция през 2006 г. са били 602, а през миналата година са спаднали до 142. От тях 81 са оправдани. От 31 дела срещу магистрати за престъпления по служба и корупция, в съда са влезли едва 3.

Евгени Трифонов от Върховна касационна прокуратура направи извод, че политическата корупция у нас остава ненаказуема, като е налице повишена обществена търпимост към нея. От ВКС посочиха, че причините са в бавното разследване и съдебно производство, което води до късни присъди с ниска ефективност, както и липсата на воля в ниските разследващи нива да се разкриват "големите риби", кадровата криза в съдебната система, както и недобрата квалификация на дознатели, прокурори и съдии.

В момента във ВКС се дават присъди за корупция за престъпления от 1993-1994 година. Това поставя въпрос за ефективността на наказанието и поражда обществено недоверие, посочи съдия Николай Дермонски. Той допълни, че има случаи, в които нормативни актове се променят, за да се узаконят корупционни практики.