Високо напрежение изгори стотици уреди в Пловдив
Високо напрежение изгори стотици уреди в Пловдив / netinfo
Стотици уреди на семейства от пловдивския квартал “Гагарин” са изгорели при голямата електрическа авария по време на пороя в понеделник вечерта. Над 40 са пострадалите домакинства само от кооперациите на бул. “Дунав” №№ 156 и 158 и по улиците “Чучулига” и “Огражден”. Те ще искат от EVN обезщетение и поемане стойността на ремонтите.

Секунди преди спирането на тока около 22 ч. всички компютри, телевизори, DVD-та и друга електронна техника е излязла от строя, обясниха пред Дарик потърпевши. Те твърдят, че във всяко домакинство има по 2-3 изгорели уреда. Според техници, ремонтирали телевизорите на част от пострадалите, пораженията са причинени от ток с напрежение минимум 300 волта. От Енергото посочиха като причина за аварията наводнен захранващ кабел.

Според фактури, които са получили потърпевшите собственици на изгорялата техника, стойността на ремонта на един телевизор е средно 40 лв., на DVD – 25 лв., на усилватели и компютри – 60-80 лв.

От EVN посъветваха пострадалите да подадат индивидуални жалби за изгорялата техника в Клиентски енергоцентър “Север” на бул. “Шести септември”. Срокът е тридневен, но няма да върнем хората, ако дойдат и след изтичането му, обясни говорителят на компанията Крум Косев. Той заяви, че EVN ще компенсира абонатите си, ако жалбите им са основателни и се докаже, че фирмата има вина за щетите.

Други новини от Пловдив