Вигенин: Този кабинет няма политическо основание да номинира еврокомисар
Вигенин: Този кабинет няма политическо основание да номинира еврокомисар / БГНЕС, архив

Това правителство в оставка няма нито политическо, нито морално основание да излъчва кандидатура за еврокомисар, няма причини и да се бърза. Това коментира в кулоарите на парламента Кристиан Вигенин от БСП. По думите му за самия претендент не било логично и добре да бъде предложен от кабинет в оставка или от служебно правителство на президент, който си отива.

Вигенин припомни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е заявил, че е готов въпросът да бъде обсъден през януари. Очевидно, коментира социалистът, самият той не желае да има сериозни размествания в рамките на комисията, тъй като всяка промяна изисква ново изслушване на съответния кандидат и е възможно процесът да не мине леко както в началото на мандата на ЕК. На тезгяха няма толкова много ресори, за които да бързаме, дори още не е напълно сигурно, че Йотингер ще смени на поста Кристалина Георгиева, обобщи Вигенин.

До края на декември трябва да изберем еврокомисар, смята Каракачанов

Според него в момента има по-важни въпроси - дали ще имаме правителство, избори, еврокомисарят е вторичен. Депутатът смята още, че, ако не се създаде парламентарно подкрепено правителство в рамките на 43-то Народно осъбрание, следващият служебен кабинет, назначен от Румен Радев, трябва да направи номинацията, но добре било това да е след консултации с политическите сили.

Четири жени спрягани за наследници на Кристалина Георгиева в ЕК

Евентуална кандидатура на Росен Плевнелиев за поста по думите на Кристиан Вигенин не би било логично и адекватно решение. Свикнали сме да бъдем изненадвани, добави той, като припомни, че премиерът в оставка Бойко Борисов преди седмици е заявил, че Плевнелиев няма да е еврокомисар. Ако това е и позицията на ГЕРБ, БСП няма да го подкрепи, заяви представителят на левицата.

Източник: БТА