До края на декември трябва да изберем еврокомисар, смята Каракачанов
До края на декември трябва да изберем еврокомисар, смята Каракачанов / БГНЕС, архив

До края на декември трябва да изберем еврокомисар. Това заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на Народното събрание и член на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Това правителство, в оставащите си няколко месеца живот, може да направи диалог в обществото и в парламента и може да излъчи български еврокомисар, смята той. Каракачанов отбеляза, че не е редно, ако правителството мисли да назначи еврокомисар тихомълком, в последните дни от работата си. По думите му евентуално предстоят две служебни правителства и до края на април няма да има редовно.

Няма точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар

България не може в следващите шест месеца да бъде без еврокомисар, отбеляза Каракачанов. "Това не трябва да се взема като решение както беше с Кристалина Георгиева - някой отнякъде се обадил и уреждаме някой за нещо", заяви той. По думите му българският еврокомисар трябва да бъде човек, който да отчита интересите на България, а не, когато отиде в Брюксел, да забрави кой го е изпратил и да започне да се държи като брюкселски чиновник спрямо българите. Каракачанов коментира, че няма значение дали е мъж или жена, стига да върши работа и да представлява страната ни достойно.

Четири жени спрягани за наследници на Кристалина Георгиева в ЕК

Попитан за мнението му за евентуална номинация на Ивайло Калфин за поста, Каракачанов посочи, че Калфин е подходящ като компетентност, но има и други хора. Той посочи, че има някого в предвид, но не го е обсъждал с колегите си от Обединените патриоти. Нека да има едно по-сериозно, по-широко обсъждане, предложи той.

Според Каракачнов правителството може да инициира разговор по въпроса до средата на декември, защото е редно да има дебат. Трябва да се предложат две-три имена, да се зададат много ясни критерии какъв трябва да е бъдещият еврокомисар и тогава да говорим конкретно, посочи той, цитиран от БТА.