/ БГНЕС
“Обединени патриоти“ са „за“ свикването на Велико народно събрание. Това обяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

„Омръзна ми да слушам как сегашната Конституция е свещена крава и как трябва да я превъзнасяме. Кога беше създадена тя? В началото на демократичния преход. Кой я прие – БСП, ДПС и едни отломки от СДС, които после станаха депутати от БСП. Защо я приеха? Приеха я, за да обезпечат дългосрочното оцеляване на БКП и да направят система, която е консервирана и която не може да се промени радикално. “, започна изказването си депутатът от ОП.

Той подчерта, че днес дебатът е дали да има свикване на Велико народно събрание, а не за проекта за нова Конституция.

Веселинов обясни, че Патриотите са подкрепили проекта за нова Конституция, въпреки забележките си, защото е трябвало да се гарантира реформа и промяна, за която обществото е узряло.

Депутатът изложи идеите са промени в основния закон на воеводите, които включват изискването за задължителен образователен ценз за гласуване, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, връщане на наборната служба и разширяване на президентските правомощия.

„Не може хора, които не могат да си пишат името, да решават бъдещето на нацията“, аргументира се Веселинов.

Колегата му от НФСБ Христиан Митев също подчерта, че основният въпрос днес е дали да бъде свикано ВНС, а проектът за Конституция е само повод. Той обаче направи разлика, че НФСБ подкрепя парламентарната република като форма на управление, а не президентската.