Велислав Минеков: СБХ беше спасен от резил, чувствам се победител
Велислав Минеков: СБХ беше спасен от резил, чувствам се победител / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Съюзът на българските художници /СБХ/ беше спасен от резил, чувствам се победител. Това коментира на пресконференция председателят на контролната комисия на съюза Велислав Минеков по повод решението и последвалия отказ премиерът Бойко Борисов и министър Вежди Рашидов да бъдат отличени с почетно членство на организацията.

По думите му тази награда трябва да се дава на действително заслужили хора. Правителството до ден-днешен не се е захванало сериозно с идеята да върне сградата на ул. "Шипка" 6 на СБХ, каза Минеков. Става въпрос за една конкретно направена търговия, в която ако трябва да сме благодарни на някого, то това е на ректора на Софийския университет Иван Илчев, смята Минеков.

Според него наградите са били дадени срещу "голи обещания, които още не са в ход". Искам да видя нотариален акт, че сградата е собственост на СБХ, заяви той, цитиран от БТА.

Минеков посочи, че е бил случайно информиран за решението за награждаването. По думите му то е било пожелано от Министерството на културата. Той добави, че никога не е било обсъждано в СБХ, а членове на Управителния съвет са били търсени по телефона за одобрение. Минеков обясни, че такава практика се прилага само в извънредна ситуация.Според него, ако е имало обсъждане, е нямало да се стигне до това решение за връчването на наградите, тъй като в УС имало членове, които са против.

Предстои преразглеждане на решението, за което ще се събере целият Управителен съвет, за да се определи дали това наистина е престиж за нашата организация, каза Минеков. Той заяви, че е готов да се оттегли от поста си на председател в контролната комисия.